skip to Main Content
Jouw Kind En Social Media

Jouw kind en Social Media

Als ouder willen we altijd wat het beste is voor onze kinderen. We beschermen ze op alle mogelijke manieren, maar als het gaat om de gevaren van internet is dat een hele uitdaging. Op school, thuis, of onderweg: onze kinderen gebruiken het internet vaker dan ooit. Hoe neem je jouw kind mee in verantwoord online gedrag? Hoe leer je jouw kind uit de gevarenzone te blijven; oftewel, hoe ben je zijn of haar media-mentor?


Veiligheid
Over jouw rol als media-mentor later meer. Nog belangrijker is dat je kind veilig is en zich veilig voelt. Bij jou als ouder. Als jouw kind zich oncomfortabel voelt bij de dingen waarmee het wordt geconfronteerd, of je kind is daadwerkelijk in de problemen gekomen, dan moet het zich veilig daarover kunnen uitspreken. Dat begint bij jezelf, door actief het gesprek met je kind aan te gaan. Over wat de gevaren zijn, maar bovenal over de veilige plek die jij biedt om dingen met jou te delen. Moedig je kind aan om openlijk met je te praten wanneer het op internet of via social media in een vervelende positie is gekomen en dat je er bent om hem of haar te helpen dit op te lossen.

Bij het gebruik van internet en social media is je kind niet op zoek naar problemen en wil jou misschien niet op de hoogte brengen van de gevaren waarmee het online wordt geconfronteerd, uit angst voor jouw reactie. Daarom is het belangrijk om in een vroegtijdig stadium het gesprek met je kind te voeren.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende problemen waarmee kinderen worden geconfronteerd in de digitale wereld van vandaag.

Cyberpesten
Wanneer kinderen communiceren via online platforms en sociale mediasites, dan kunnen ze worden geconfronteerd met cyberpesten. Dit kunnen leeftijdsgenoten zijn of anderen, die ervoor kiezen iemand via internet aan te vallen of te bedreigen. In de afgelopen tien jaar is dit een groeiend probleem geworden, soms met ernstige gevolgen. Cyberpesten komt de laatste tijd vaker voor vanwege de anonimiteit en het minimale risico om gepakt te worden. Een cyberpestkop kan zich achter zijn computerscherm verbergen in plaats van een kind persoonlijk te confronteren tijdens het spelen, bij sport of in de klas.

Online misbruik
Helaas zijn er mensen die op de loer liggen op internet om te profiteren van het vertrouwen en de onschuld van kinderen. Ze hangen vaak rond in chatrooms, op videogames en op sociale mediasites. Ze proberen het vertrouwen van een kind te winnen door een vriendschap of relatie met hen aan te gaan, voordat ze hen ertoe verleiden elkaar persoonlijk te ontmoeten of intieme gegevens uit te wisselen.

Oplichting
Kinderen misleiden op internet is een populaire tactiek die veel cyberaanvallers gebruiken. Het komt vaak in de vorm van een gratis game-download, extra levens in een game of buitenlandse aanbiedingen en kansen om een grote prijs te winnen. In ruil daarvoor zullen ze om iets vragen, zoals een creditcard van de ouders of andere persoonlijke informatie. In de wetenschap dat jonge kinderen eerder het slachtoffer worden van dit soort aanvallen, zullen oplichters creatieve manieren vinden om ze te misleiden.

Onthulling van persoonlijke informatie
Kinderen zijn kwetsbaarder als het gaat om het online plaatsen van persoonlijke informatie. Het gebeurt vaak in situaties waarin een kind vergeet dat iets gevaarlijk kan zijn. Het kan zijn dat ze hun adres openbaar delen, hun geboortedatum op een profiel gebruiken, of een foto plaatsen die persoonlijke informatie bevat. Met berichten die kinderen nu plaatsen, kunnen ze later in hun leven ongewild weer worden geconfronteerd.

Media-mentor
Als ouder maak je je zorgen en wil je dat het goed gaat met je kind. Neem daarom de tijd om hem of haar te begeleiden, te beschermen en te leren om goed om te gaan met hun digitale omgeving. Dat begint bij jezelf. Wees een rolmodel door zelf gezonde digitale gewoonten te volgen. Kinderen kijken en luisteren vaak ongemerkt en volgen jouw voorbeeld. Baken de tijd die je doorbrengt op internet en op social media goed af, zichtbaar voor je kind. Bekijk de sites en de apps die zij gebruiken en ga hierover in gesprek. Als jouw kind uit de eerste hand ziet en hoort dat jij internetveiligheid belangrijk vindt, dan zal je kind eerder de richtlijnen volgen die jij zelf hanteert bij het online gaan.

Het is natuurlijk belangrijk om de privacy van je kind te respecteren, maar het is ook belangrijk om hem of haar door de digitale wereld te begeleiden. Zorg daarom voor een veilige uitgangssituatie: bewaak hun internetactiviteit, beveilig hun apparaten en scherm onveilige websites af.

Maar bovenal, wees hun ouder. Daarmee bedoel ik dit: een ouder luistert, biedt ruimte, schept kaders, corrigeert en geeft veiligheid. Daar heeft ieder kind recht op.

Back To Top